Zoeken
  • Samir el Hadaoui

Brrrr, koud voor een maand #challengeme

Mijn eerste uitdaging voor 2019 was elke dag in de maand januari voor 30 seconden koud douchen. Het is een challenge die ik voor mezelf heb uitgekozen. Een ultieme manier om mijn mind uit te dagen en te testen. Ik wist meteen al dat het niet makkelijk zou worden, maar had vertrouwen in mijn eigen kracht. Ook heb ik, met het nemen van 2 ijsbaden volgens de Wim Hof methode al een heel klein beetje ervaring met koud water. Het had alsnog niet mogen baten. 1 januari 2019, de eerste ochtend van het jaar stap ik met volle moed onder de douche. Na mezelf eerst met warm water gewassen te hebben bereid ik mij mentaal voor op het koud afdouchen voor 30 seconden. Ik draai mijn doucheknop naar 0 graden en voel hoe het water van aangenaam naar ijskoud gaat. Al was ik hier mentaal op voorbereid, reageerde mij lichaam er meteen op. Je lichaam kan bij bedreigende situaties op 3 manieren reageren: freeze, fight en flight. Mijn lichaam sloot volledig in de flight reactie. Kan natuurlijk gebeuren. Ik laat mezelf even bijkomen en bereid me nu mentaal en lichamelijk voor. Lichamelijk doe ik dat door eerst mijn arm onder het koude water te zetten. Zo stap ik langzaamaan met mijn hele lichaam onder de douche. Mijn ademhaling schoot nog steeds alle kanten op en het zou me niet verbazen als ik een stuk sneller telde dan de tijd. Het maakte allemaal niet uit want het was gelukt! Zo ging het nog wel een week door en ik kreeg mijn ademhaling steeds meer onder controle. Het liep eigenlijk best lekker. Ik vertelde steeds meer mensen over mijn uitdaging en eigenlijk kreeg ik altijd dezelfde reactie. Veel onbegrip, geschrik en mij bestempelen tot gek. Er was één iemand die mij vroeg waarom ik precies 30 seconden had gekozen. Volgens hem waren 15 seconden al genoeg. Ik schudde het een beetje van me af, maar nam het onbewust blijkbaar toch mee, want de volgende ochtend stond ik onder de douche en kwam de stiekeme gedachte in mij naar boven om 15 seconden te douchen. Dat is toch genoeg? Het is in ieder geval net zo koud. Het scheelde niet veel en ik was er echt ingetrapt. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en ging alsnog voor 30 seconden onder de koude douche staan. Het was weer een bevestiging van iets wat ik altijd roep. Je omgeving heeft veel meer invloed op jou dan je kan of wil beseffen. Wil jij verandering in je leven, verander je omgeving. Ik dwaal af. Inmiddels heb ik mijn challenge met veel getril en gebibber volbracht. Ik moet eerlijk bekennen dat het de laatste week prima te doen was. Na elke douche voelde het alsof ik meer controle had op mijn body en mind connectie en dit resulteerde weer in meer rust en controle over mijn ademhaling onder het ijskoude water. Ik heb mezelf zelfs voorgenomen om deze uitdaging een onderdeel van mijn ochtendritueel te maken. Heb jij het al geprobeerd? Deel je ervaring vooral in de comments!! #challengeme #mind #matter #body #focus #WimHof

73 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2018 by Samir el Hadaoui